Vår omvärld och framtid

Böckerna är sorterade i bokstavsordning efter författarens efternamn.

Den lilla svarta - modeindustrins mörka baksida

av Gunilla Ander, Ordfront 2016

 

Hur är det möjligt för de stora klädkedjorna att sälja en t-shirt till samma pris som en fika? Svaret är att någon eller något alltid betalar priset: människor och miljö. Följ med och lär dig hur din lilla svarta producerats. Lättläst men skrämmande!

 

Den lilla svarta av Gunilla Ander 

Glädjerapporten: goda nyheter om vår värld

av Bosse Angelöw, Natur och Kultur 2008.

Det är dags att lyfta fram de goda nyheterna som motvikt till mediernas eländesorienterade nyhetsförmedling! Visste du att vi tydligt och klart går mot en friskare, lyckligare, fredligare, rättvisare och givmildare värld? Om inte, ska du absolut läsa denna bok.

Författaren beskriver bland annat: hur Ghana verkar bli det första landet i Afrika som lyckas halvera fattigdomen, att 80 länder har tagit viktiga steg i demokratisk riktning, att antalet väpnade konflikter i världen har minskat med 40 procent och att mer än 85 procent av barnen i de lägre skolåldrarna i världen nu går i skolan.

Mellan klan och stat - somalier i Sverige

av Per Brinkemo, Timbro 2014

 

I Sverige är kunskapen om klankulturer låg, trots att många människor invandrat just från denna typ av kulturer sedan slutet av 1980-talet. Det utgör en grund för diskriminering men också för kulturkrockar som går att förebygga med ökad kunskap. En intressant och lättläst bok om ett svårt ämne.

 

Mellan klan och stat av Per Brinkemo

 

  

Afrika - framtidens kontinent

Afrika - framtidens kontinent

av Richard Dowden, Leopard 2010

En mycket intressant bok av en mycket kunnig och insatt författare. Boken handlar om många av Afrikas länder, som har helt olika förutsättningar att möta framtiden. Författaren gör historiska kopplingar och analyser och hjälper läsaren att förstå möjligheterna och hoten som denna spännande kontinent står inför. Mycket läsvärd!

 

 

 

I trygghetsnarkomanernas land

I trygghetsnarkomanernas land

av David Eberhard, Prisma 2006.

Vi har ett överdrivet behov av trygghet och vi håller på att bli helt oförmögna att leva våra egna liv! Författaren jämför panikångest på individnivå med panikångest på statlig nivå i Sverige. Det som en gång började som något positivt: större välfärd och mer trygghet åt svensken, har nu helt spårat ur och gjort oss till trygghets-narkomaner.

 

Författaren har även skrivit boken Ingen tar skit i de lättkränktas land, Månpocket 2010. Den handlar om att vi idag känner oss kränkta för vilken småsak som helst och att vi tror att pappa staten ska ta ansvar för oss. Glöm inte hur bra vi ändå har det, både i förhållande till människor förr och till verkligt kränkta människor idag på flykt från fattigdom, svält, tortyr och krig! Är du själv lättkränkt och /eller har svårt för att man diskuterar andra människor, ska du inte läsa boken - författaren är tämligen provokativ :-)

Agenda för Sverige

Agenda för Sverige

av Jan Edling, Ekerlids 2010

Vi vill ju gärna tro att vi en gång för alla både har demokrati och välfärd i detta land. Hur går det  då för Sverige vars export svarar för 55 % av BNP? Jo,den svenska exporten faller snabbare än för motsvarande länder i vår omvärld och författaren menar att vi har missköt vårt lands ekonomi under 1970-80-talen, vilket skapade åtstramningen under 1990-talet.

 

Ett försprång varar inte för evigt och varje land  måste bygga på och vidareförädla sina fördelar. Det har vi inte gjort i Sverige och nu kommer stenhård konkurrens från länder som Kina, Indien och Brasilien. Vad ska vi göra nu?! De gamla regler som skapades på 1970-talet för industrisamhällets behov skapar idag allt större risker för konflikt och utanförskap enligt författaren. Innovationer är ett måste!

Ryssland nu - Trender i skuggan av KremlRyssland nu

av Claes Ericson, Ersatz 2008.

Ryssland är ett motsägelsernas land; en av världens starkaste ekonomier och samtidigt har man en utbredd fattigdom från väst till öst. Men det finns ett Ryssland bortom storpolitiken, oligarker, olja, Medvedev och Putin. Oavsett vad man tycker om utvecklingen är Ryssland mitt uppe i en dynamisk period av sin historia. Den här boken innehåller massor med spännande och aktuell fakta om landet.

 

På Y-fronten intet nyttPå Y-fronten intet nytt

av Peter Eriksson, Bokförlaget DN 2006.

Under de senaste hundra åren har kvinnornas roll i det svenska samhället förändrats mycket, men männen har inte hängt med. Det anser författaren till denna roliga och träffsäkra bok om svenska män, manlighet och vad de behöver förändra hos sig själva.

 

Det är kul att läsa denna bok av en man, som insett att just män har mycket att vinna på personlig utveckling. Den nya tidens man är här och författaren är själv ett lysande exempel. Läs denna bok, man som kvinna!

 

Skärmhjärnan

av Anders Hansen, Bonnier Fakta 2019

 

Högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig upp­ koppling börjar få konsekvenser för vår hjärna och vårt mående. Vi får allt svårare att fokusera, vi sover dåligt, vi umgås allt mindre med varandra IRL, vi är avundsjuka på varandras upplevelser på sociala medier och vi blir allt mindre empatiska.

 

Den psykiska ohälsan håller på att bli ett stort hälsohot. Här berättar psykiatriker Anders Hansen hur hjärnan fungerar och vad som händer i den när vi plockar upp mobilen i tid och otid. Om du bara ska läsa en bok i år, är det hans bok du ska läsa!

Mer info här >>

 

 

Boken Skärmhjärnan av Anders Hansen

 

 

 

 

Organisationer och kulturerOrganisationer och kulturer

av G & G J Hofstede samt M Minkov, Studentlitteratur 2011.

 

Detta är en mycket intressant bok för alla i arbetslivet. Den beskriver de skillnader som finns mellan olika nationella kulturer och de omedvetna regler som styr hur man i olika kulturer tänker och agerar i affärslivet, familjen och i politiska organisationer.

 

Skillnaden mellan organisationskulturer och nationella kulturer förklaras och författarna ger råd om hur man kan hantera olika problematiska situationer som kan uppstå. Informationen baseras på forskning i mer än 70 länger under 30 år.

NanorevolutionenNano revolutionen

av Susanne Holmlund och Håkan Olin, Santérus 2010

Nanotekniken kommer att revolutionera vår omvärld. Eller snarare; den gör det redan. På gott och ont. Nanotekniken handlar om teknik på molekyl- och atomnivå. Den kan skapa makalösa material och revolutionera vårt IT-samhälle, hjälpa oss skapa smarta läkemedel och göra så vi slipper putsa fönstren. Men eftersom nanopartiklarna är så pyttesmå, kan de också tränga in på ställen där vi inte vill ha dem.

 

Eller ve och fasa: kan de små nanomaskinerna börja agera på egen hand och kanske till och med fortplanta sig själva? Det tål att tänkas på. Särskilt i Sverige, där vi inte haft någon större debatt kring detta. En mycket läsvärd och lättläst bok om ett ämne som egentligen är ganska svårt att ta till sig. Rekommenderas!

En delad värld - Islam och Europa igår, idag och i morgonEn delad värld

av Ingmar Karlsson, W&W 2010

 Islam i Europa är ingalunda något nytt fenomen, vilket många verkar tro. Detta är en mycket intressant bok där författaren använder sina stora kunskaper till  att berättta om en 800-årig islamsk närvaro på europeisk mark.

 

Författaren tar även död på ett antal andra västerländska fördomar om islam och muslimer. En lättläst och folkbildande bok!

 

Från Sagoland till framtidslandFrån sagoland till framtidsland

av Tove Lifvendahl, Hjalmarson & Högberg Bokförlag 2011

Den svenska nationalberättelsen handlar om sagolandet som höjde sig ur fattigdomen. Det märks på två sätt: vår stolthet över vad vi åstadkommit och ett påtagligt ointresse av omvärlden. Varför skulle vi behöva lära oss något av andra? Vi som är så bra? Utvandringen från Sverige är historia och inte behöver vi ta vara på vad de som flyttar till Sverige idag har att komma med!

 

Författaren skriver engagerat och lättläst och hennes slutsats är: vi har mycket att lära av andra. Passa på innan det är för sent!

Stulet land - Svensk makt på samiskt landStulet land

av Lennart Lundmark, Ordfront 2008

Vi svenskar har ofta synpunkter på hur andra länder hanterat sina urfolk. Vi borde börja med att ta reda på hur vår egen historia ser ut. Detta är en bok om hur diskriminering och rasism präglat den svenska statens agerande gentemot samerna i Sverige. Läs boken av en författare som är expert på historia för att kunna förstå hur läget är för samerna idag.

 

Regeringen har inte skrivit under den internationella konvention som reglerar ursprungsfolks rättigheter som funnits sedan 1989. Samerna i Sverige saknar därför rättigheter som många andra ursprungsfolk har.

Landet utanför


Landet utanför

av Kristina Mattsson, Leopard Förlag 2011

Ett reportage om Sverige bortom storstaden. Detta är en bok som leder till många tankar. Sedan 2008 bor för första gången i mänsklighetens historia fler människor i städer än på landsbygden. Varför somnar en ort medan grannbyn lyckas vända utvecklingen mot alla odds? Orter och samhällen kommer att dö ut även i Sverige.

 

Om alla bor i stan´, vad ska vi då med resten av landet till? Det är väl lika bra att lägga ner hela landsbygden? Landet utanför är ett vemodigt och personligt reportage om stora samhällsförändringar. De berör inte bara dem som bor på landet. Vill du själv att den svenska landsbygden ska leva? Hur då?

Arbetssamhället

av Roland Poulsen, Gleerups 2012

Behovet av arbete har tack vare den teknologiska utvecklingen aldrig varit mindre än idag. Ändå jobbar vi mer än vad vi gjort under större delen av den mänskliga historien.

 

Politikerna i Sverige pratar om "arbetslinjen" och invånarna hävdar "rätten till arbete". Hur kunde det bli såhär? Varför vill vi jobba så mycket? Vilken är arbetets mening?

Arbetssamhället

 

  

Kriskaravanen

Kriskaravanen

av Linda Polman, Leopard förlag 2008

Efter att ha läst denna bok av den holländska författaren börjar man helt klart undra vad dagens hjälporganisationer håller på med. De har gjort sig allt mer beroende av krig, humanitära katastrofer, marknadsföring och direktsändningar på CNN. Tusentals internationella organisationer konkurrerar om de 90 miljarder dollar som årligen delas ut i form av bistånd till fattiga länder. Hjälpindustrin är numera världens femte största ekonomi!

 

Till Afghanistan kommer Gud bara för att gråta

till Afghanistan 10K

av Siba Shakib, Natur och Kultur 2003.

Detta är den skakande berättelsen om kvinnan Shirin-Gol. En vanlig afghansk kvinnas liv och ändå så ofattbart. Författaren, som är från Iran, har skrivit en mycket vacker bok, med stor kärlek för människorna hon skriver om. En bra bok att läsa om man händelsevis skulle tycka synd om sig själv. Här får man andra referensramar!

 

 

 

 

 

Generation Ego

av Ana Udovic, Ordfront 2014

Lärare som inte kan genomföra en lektion eftersom eleverna inte inser poängen med lektionens innehåll. Elever som tar det som självklart att betygen ska överklagas. Föräldrar som följer med på anställningsintervjuer. Idag lär vi  våra ungdomar att självupptagenhet lönar sig.

 

Generation Ego av Ana Udovic

 

I Generation Ego söker Ana Udovic efter konsekvenserna av ett sådant synsätt. Hon intervjuar forskare, psykologer, lärare, sociologer och andra och hon spårar Generation Ego hela vägen från curlingföräldrarna till arbetsplatsen. Resultatet blir en högaktuell bok om ett pågående experiment på en hel generation.

 

 

Försprång - omvärldsanalys i den nya digitala världen

av Bengt Wahlström, Liber 2015

 

Boken behandlar omvärldsanalysens metoder och verktyg samt ger läsaren konkreta rips genom delen omvärldsanalys i praktiken för chefer.

Varför uppfinna hjulet på nytt? Ett helt kapitel ägnas därför Lära av andra.

Den här boken har du stor nytta av, oavsett om du är nybörjare inom omvärldsbevakning eller du har hållit på länge. Läs mer här >>

Boken Försprång av Bengt Wahlström

 

 

 

Detta gör jag för dig

Om min bok Reseglasögon

Pågående projekt

Bra sagt - citat

Till föregående sida Skriv ut sida Tipsa en vän

Sajtbolagets webbplatser använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att klicka på \"Jag accepterar-knappen\" samtycker du till att cookies används. Läs mer om cookies