Miljö/Energi
Böckerna är sorterade i bokstavsordning efter författarens efternamn.
Deras Kris. Våra lösningar
av Susan George, Karneval förlag 2012
Först den dåliga nyheten: den kris som våra samhällen befinner sig i är långt större än vad de flesta av oss anar. Det är en kris med många ansikten - ekonomisk, social och ekologisk.
Den goda nyheten: krisen är inte ofrånkomlig. Vi skulle kunna leva i en ren och rik värld där alla har ett drägligt liv. Hindren är politiska, ideologiska och intellektuella. Inte tekniska eller praktiska!
Vatten - rättighet eller handelsvara?
av Ann-Christin S. Holland, Agora 2003
Det sägs att vatten är en rättighet, men verkligheten ser annorlunda ut. En handfull gigantiska företag skaffar sig allt större makt över vattnet i världen.
De som drabbas är de fattigaste i syd, som inte anses vara kommersiellt gångbara. Författaren diskuterar även de internationella institutionernas roll i striden om vattnet: Världsbanken, IMF och WTO.
Ge globen en chans
av D. Lack & K.M. Gerhardsson, Bakhåll 2007
En kul illustrerad och lättläst bok om människans beteende på (mot?) jorden genom tiderna. En historiebeskrivning som förklarar hur vi människor länge har varit hänsynslösa mot varandra och vår jord och varför vi idag har klimathot hängande över oss.
Svenska miljöskandaler
av Nils Lalander, Sober förlag 1995.
Grävande journalistik där författaren visar på situationer där de som först slog larm om skandalerna inte blev trodda. Läs de dramatiska berättelserna om BT Kemi, Neurosedynet, FAS-barnen, Amalgamkriget samt Höganäsbolaget och villaägarna.
Måste-kunskap för alla svenskar som vill kunna sin miljöhistoria, innan vi tar oss friheten att kommentera andra länder.
Tyst Hav, jakten på den sista matfisken
av Isabella Lövin, Ordfront 2007
Detta är den bästa bok jag läst på länge! Inte konstigt att författaren har tilldelats Stora Journalistpriset i klassen Årets berättare med motiveringen: För hennes chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris.
Vad hjälper det att Sverige har ett fiskeriverk med hundratals anställda på 12 ställen i landet och en fiskenäring som slåss med näbbar och klor när det inte finns någon fisk kvar att bråka om i västvärlden? Och den som finns stjäl EU:s fiskeflotta från fattiga afrikanska fiskare. Och det är vi skattebetalare som fiansierar det...
Klimatsmart
av M. Persson, B. Sjöström och P. Johansson. Alfabeta 2007
En enkel och praktiskt inriktad bok för en bättre miljö. Full av recept kring vad man personligen kan göra för att leva mer miljövänligt och bromsa klimatförändringarna. Intressant att det är tre journalister med förflutet på resemagasinet Vagabond, som skrivit den!
Grön kommunikation
av Victoria Olausson, Liber 2009
Det här är den första svenska handboken i miljökommunikation och handlar om hur man bygger ett starkt grönt varumärke. Här får du inspiration till att utveckla det sätt på vilket du kommunicerar idag för att öka din organisations konkurrenskraft. Du hittar mängder av exempel på hur andra har lyckats.
Mer information om boken
Miljöekonomi för en hållbar utveckling
av Håkan Pihl, SNS förlag 2003
Boken tar upp miljöproblemen ur ett samhällsekonomiskt perspektiv: hur vi kan hushålla med våra allmänna tillgångar och vika styrmedel som står till buds. Författaren belyser även den bristande samordningen av miljöfrågor internationellt. Valet står inte mellan miljö och tillväxt. Det finns tillväxt med miljöförstöring och tillväxt utan miljöförstöring. En ambitiös miljöpolitik kan därför vara ett offensivt medel för att skapa konkurrenskraft.
Krig om vattnet
av Vandana Shiva, Ordfront 2003
Vattnet är och har varit avgörande för människans överlevnad genom historien. Fler och fler röster höjs nu för att vattnet blir den nästa stora stridsfrågan i världen. Författaren är mycket väl insatt i ämnet, inte minst vad gäller läget i utvecklingsländerna.
Förgiftad 
av Rick Smith och Bruce Lourie,
Denna angelägna bok handlar om kemikalierna i vår vardag och det osynliga hotet mot vår hälsa. Hur utvecklingen gått från att vi har kunnat se miljöhoten i form av rök från fabriksskorstenar, till att vi nu inte har den blekaste aning om den kemiska cocktail som flyter runt i vårt blod! Om hur duschdraperier, nappflaskor, soffor, mattor hårschampo och andra ting vi dagligen kommer i kontakt med sprider de hundratusen konstgjorda kemikalier vi numera har i vår omgivning.
Vi betalar ett högt pris i form av astma, allergier, cancer, hjärnskador, sterilitet, beteendeförändringar. Det är dags att göra något åt det!
Grön design
av Svenska Naturskyddsföreningen 2008
På många sätt är miljökrisen en designkris. Den är en konsekvens av hur saker är tillverkade och använda. Ett kilo textil orsakar tre gånger så stora klimatutsläpp som ett kilo metall eller plast. Design med omtanke, vad är det? Boken presenterar de modernaste ekokläderna, de genomtänkta inredningsdetaljerna och husen som värms av våra kroppar. Läs den!
100 sätt att rädda världen...
av Johan Tell, Bokförlaget Max Ström 2007
Precis som titeln anger innehåller boken 100 konkreta tips på vad vi som individer kan göra för en mer hållbar framtid! Allt ifrån vad vi äter till hur vi påverkar våra politiker.
Tillståndet i Världen
ges ut varje år av Worldwatch Institute/Naturvårdsverket.
Syftet är att främja hållbar utveckling ur ett ekologiskt perspektiv. Böckernas olika kapitel är skrivna av experter. Innehållet kan vara alltifrån ledarskap, krig om resurser och jordbrukspolitik till hållbara energisystem och internationell turism.