av Bosse Angelöw, Natur & Kultur 2010
Arbetslivet förändras hela tiden - det kan vi vara helt säkra på! Våra egna reaktioner beror på om förändringarna är påtvingade eller om vi valt dem själva. De beror även på vad vi har för livssituation, vilken kompetens vi har för att hantera förändringar och vilket handlingsutrymme vi har på arbetsmarknaden. Förutom det individuella perspektivet, beskriver författaren även den organisatoriska.
Även projektledarens roll och de arbetsmetoder hon/han har till sitt förfogande analyseras. Dessutom inrymmer boken noggranna instruktioner i hur man steg för steg leder en projektgrupp mot det uppställda målet. Innehåller ett bra självtest på hur man fungerar som projektledare.
av Göran Brulin och Lennart Svensson, Studentlitteratur 2011.
Det satsas mycket pengar på projekt för att utveckla individer, verksamheter och regioner, men forskning visar att resultaten sällan blir bestående.
Det krävs bland annat ett mycket mer aktivt ägarskap och arenor för lärande och återkoppling för att nå långsiktigt hållbara effekter av projekten. Lärande utvärdering är en metod som för projektet närmare projektens övergripande mål och som rekommenderas i boken.
Detta är en måste-bok för alla med koppling till lite större projekt.
av Robert B. och Janet V. Denhardt. Studentlitteratur 2008.
Författarna till denna bok anser att ledarskap är en konst, precis som till exempel dans och traditionell konst är. Dansare uppnår excellens genom övning, övning och åter övning framför speglar i en studio där både lärare och kollegor utsätter dem för hård kritik. Ingen verkar tro att man kan lära sig bli en bra dansare genom att läsa böcker och gå en kurs. Men när det gäller ledarskap verkar vi tro att det räcker! Naturligtvis fungerar det inte. En mycket intressant bok som ifrågasätter det vetenskapliga förhållnings-sättet inom ledarskapsområdet.
av Carina Ekblom. Roos Tegnér 2015
Den här lättlästa boken är för dig som är ny i ledarrollen och kanske inte vet så mycket om vad som kan hända och bör hända under en förändringsprocess. Författaren ger enkla tips om hur man kan tänka och agera.
av Katarina Gospic och Stefan Falk, Katur och kultur 2015
Detta är en måste-bok för alla ledare på 2000-talet!
Med hjälp av de senaste hjärnforskningsrönen och genom att använda enkla, beprövade metoder kan man förbättra och effektivitera sitt ledarskap. Ledare tänker nämligen för lite på hur de ska genomföra uppgifter.
Uppfattningen bland ledare att det är för mycket att göra, är en varningssignal för att det klagas mer än det tänks i verksamheten, menar författarna. De menar också att ineffektiva ledare har en ovilja och en oförmåga att lära av andra.
Boken ger många direkta och handfasta råd till läsaren.
Åtta principer för framgångsrika team av Oskar Henrikson och Habitud. Natur och Kultur 2017.
Detta är en konkret handbok med 101 forskningsbaserade träningstips för att skapa hållbara team och grupper. Innehållet handlar bland annat om hur du får motiverade medarbetare, hur man botar en egoist, inkluderande beslutsfattande och om hur ni får färre sjukskrivningsdagar.
Lättläst, konkret och viktigt.
av Margareta Ivarsson, Gunilla Ivarsson, Andreas Sävenstrand, Anders Axelsson. APeL FoU 2013.
Varför får många projekt så kortlivade resultat?
Författarna hävdar att alltför mycket fokus och ansvar läggs på projektledningen – en projektledning som oftast saknar långsiktigt mandat att förändra något i organisationen.
Det krävs att personer med mandat följer projektets resultat, styr det aktivt utifrån organisationens långsiktiga behov och lyckas engagera de övriga aktörer som krävs för att få förändringen till stånd. Fokus ligger på styrgruppens viktiga arbete.
Mer info >>
Redaktörer: Lennart Svensson m fl, Studentlitteratur 2013.
Enligt författarna till denna bok använder man i alltför stor utsträckning traditionella metoder för kalkylering och planering av komplexa projekt, vilka förväntas utvärderas genom kvantitativa utvärderingar. det är särskilt viktigt att utvärdera oavsedda och överraskande effekter.
För att kunna göra det, krävs upphandling av utvärdering som har en lärande och utvecklingsstödjande inriktning. Författarna framhåller betydelsen av så kallad teoribaserad utvärdering.
av Pia Vingestråhle, Forzum 2014
Ledarskap är jätteviktigt! Hur du som chef väljer att leda påverkar människor. Om du inte läst så mycket ledarskapslitteratur och inte vet var du ska börja, är denna bok ett klart lättläst och bra alternativ. Boken är även lättillgänglig för anställda som vill veta mer om ledarskap.
Mer info om boken finns här >>
-Så avgör du om mötet verkligen behövs
-Enkla regler för att precisera syftet med mötet
-Tips om hur du gör mål för mötet så att alla är med
-Ha olika slags möten beroende på vad du vill ha för resultat