Margareta Ivarsson

Kamtjatka vid världens ände

Om du händelsevis tillhör dem som inte vet var Kamtjatka ligger är du inte ensam. Men var gör man där? Ja, inte åker man dit för sol & bad, shopping, lyxhotellvistelse och nattliv i alla fall. Dit åker man för den fantastiska och vilda naturen. Kamtjatka är till ytan ca 2/3 av Sveriges men har bara 20 mil asfalterad väg och kan kanske enklast beskrivas som en blandning av Island och Alaska. 

Det var med spänd förväntan jag klev på ryska Aeroflots flygplan mot Petropavlovsk-Kamtjatsk från en av Moskvas fem flygplatser en dag i slutet av augusti. Det lär vara en av världens längsta inrikesflygningar, vilket innebär närmare 9 timmar beroende på väder och vindriktning. Jag gruvade mig lite då mina förra erfarenheter av Aeroflot inte var av det positiva slaget. Trasiga stolsäten, söndriga armstöd och det mesta som kunde hänga och slänga gjorde det….Men nu var det annat vill jag lova!

Kamtjatkakarta

Aeroflot har gjort en rejäl uppryckning sedan svartlistningen på 1980-talet. Flygplanet var en jättefin maskin med plats för flera hundra passagerare. Servicen var god och bäst av allt var nog att Aeroflot numera torrlagt alla inrikesflygningar så det serverades ingen sprit. Allt gick därför lugnt och sansat till, trots mer exotiska inslag i handbagaget såsom 12 liters äppelhinkar, fågelburar och lösa hundar.

Om du händelsevis tillhör dem som inte vet var Kamtjatka ligger är du inte ensam. Det är inte alla som är lika djur- och naturtokiga som undertecknad som hade full koll på Kamtjatka redan som liten tös.

Jag var faktiskt på väg till Kamtjatka redan när halvön öppnades för besökare i början av 1990-talet men av olika anledningar blev det inte av förrän nu. Det var med andra ord en barndomsdröm som gick i uppfyllelse!

Kunskapsresa med Forskning och Framsteg

Men var gör man då på Kamtjatka? Ja, inte åker man dit för sol & bad, shopping, lyxhotellvistelse och nattliv i alla fall. Man åker inte heller vanlig turistbuss och tittar på ”sights”. Jag var där på en kunskapsresa med Forskning och Framsteg. Det betyder mycket hög kvalitet med utomordentlig svensk färdledning. Det är inte så många på Kamtjatka som pratar engelska så denna typ av resa är definitivt svår att ordna själv.

Kamtjatka är till ytan ca 2/3 av Sveriges men har bara 20 mil asfalterad väg. Och ingen skulle ens komma på idén att försöka bygga järnväg här. Området tillhör det man brukar kalla the pacific ring of fire och är mycket vulkaniskt aktivt. Kamtjatka beskrivs kanske enklast som en blandning av Island och Alaska med vulkantoppar så långt ögat når, gejsrar och varma källor.

Den högsta vulkanen är närmare 5000 meter och de andra är högre än de flesta svenska fMaggan och växten ståndsjälltopparna. Det bubblar, pyser och stinker svavel överallt. Marken kring vulkanerna är ofta färgad i starka röda och gula färger. Och så framträder den djupt isblå nyansen mitt i alltihop. Strax bredvid värsta ångpelaren ligger ofta den gamla glaciärisen tjock och blå. Fast ibland sprutar det varmvatten på den så den smälter och drar med sig en hel lerälv ner för vulkansidan.

Och så är det björnarna – de stora kamtjatkabjörnarna. Dessa mäktiga djur är faktiskt närmare släkt med isbjörnarna än med andra brunbjörnar. De gamla hanarna är nästan svarta och ungbjörnarna lite ljusare bruna och nästan gula på sina ställen. De är otroligt spännande att se när de jagar runt i vattnet efter den illröda laxen.

Magisk natur och många björnar

Naturen är magisk, särskilt i tidig gryning då dimman ännu inte har lättat. Man vet att det finns hundratals björnar i området där man går. Man hör dem grymta och småbråka i snåren men man ser dem inte. Och så plötsligt brakar det till och ett par meter bredvid en far två björnar ut och jagar varandra på lek. Helt opåverkade av att vi är där, mitt i deras område.

Eftersom det inte finns några vägar utanför tätbebodda områden blir det andra transportmedel. Jag har nog fått en lätt överdos av ryska militärfordon såsom helikopter och kamaz, en slags 6-hjulsdriven terränglastbil. Och boendet är naturligt: tält eller enkla trästugor. Närkontakten med naturen blir total. Björnspår ett par meter från tälten på morgonen och en björn precis utanför knuten på stugan. Den skrämde onekligen slag på vår duktiga kokerska! För att inte tala om alla rivmärken på stugans ytterväggar från björnarna.

Den enkla login medför även att resesällskapet tillhör ett  mycket trevligt släkte. Positiva människor med varierande bakgrund från alla möjliga håll som föredrar naturupplevelser framför lyx.

Svensk forskningsexpedition

Växtligheten är speciell och mycket frodig på grund av geologin. Växter som i Sverige blir ca 60-100 cm, når i sin kamtjatka-variant lätt 2,5 meter! Och så är det alsnåren, de Björn nedanför vulkan vid Kurilsjön på Kamtjatkaogenomträngliga alsnåren som gör att all vandring på bergssluttningarna är mödosam och svår.

Den svenska forskningsexpeditionen till Kamtjatka i början av 1920-talet beskriver hur det kunde ta en hel dag att förflytta sig 3 km i det som på Kamtjatka kallas alchovnik, alsnår.

Expeditionen bestod av Sten Bergman och hans fru Dagny, René Malaise samt Eric Hultén och hans fru Elsie. Det var en obeskrivligt strapatsrik vetenskaplig expedition som började med ett skeppsbrott utanför Kamtjatkas kust. Om vi tyckte att det var lite obekvämt i tält när det stormade så vi trodde tälten skulle blåsa sönder, regnade på tvären och var frost i gräset på morgonen – var det inget mot vad den svenska expeditionen upplevde med hundspann i minus 40 grader och nätter vid öppen eld. Utan tält.

Extra kul var det därför att Eric Hulténs sonson var med på min resa. Vilket perspektiv man får på livet när man tänker på hur hans farfar hade det på samma ställe som vi nu besökte nästan 90 år senare!

Djurliv och skeppskyrkogård

skeppskyrkogård i Petropavlovsk-KamtjatskDet är inte bara björnarna som är stora på Kamtjatka. Vi såg även jättehavsörn och massor av späckhuggare när vi for ut med båt i Avachabukten. Petropavlovsk lär ha en av världens största naturliga hamnar. Det är inte bara positivt.

Den ryska militären har en bas där vilket är anledningen till att Kamtjatka under många år varit stängt för besökare och även innebär att där finns kärnvapenbestyckade u-båtar och annat trist.

Miljömedvetenheten är inte särskilt stor så hela hamnen är en slags kombination av fungerande hamn och skräckinjagande skeppskyrkogård. Enligt lokala miljöorganisationer lär det vara förorenat av tungmetaller och t o m radioaktivitet i området.

Ursprungsfolk

Ursprungsbefolkningen på Kamtjatka är idag inte särskilt stor.  Från början bodde här korjaker och itelmener. De var jägare, fiskare och renskötare. Kamtjadaler är en annan benämning på folk man ofta hör talas om när det gäller Kamtjatka. De sistnämnda var ursprungligen en benämning på ”förryskade” itelmener. 

Statsmakten uppmanade ryssar från fastlandet att ta Kamtjatka i besittning, precis som svenska staten gjorde med nybyggarna i samernas land i Sverige. Det ledde förstås till att ursprungsbefolkningen trängdes undan. De som idag finns kvar av itelmenerna och korjakerna håller till i de norra delarna av Kamtjatka.

På UNESCOs världsarvslista

Kamtjatka är en av de sista stora vildmarkerna i världen och Kamtjatkas vulkaner finns med Uzon Kalderan, en del av UNESCOs världsarv vid Kamtjatkas vulkanerpå UNESCOs världsarvslista. Man har avsatt stora områden som nationalparker och naturreservat. Gejserdalen är en del av världsarvsområdet. En makalös dal där som bara kan nås med helikopter.

En annan lika häftig naturupplevelse är Uzon kalderan, en gammal instörtad vulkan som man besöker ”inuti”. När vi var där var det höstfärgerna och det magiska ljuset som påverkade mig mest. Och så de små ler-vulkanerna, mud volcanos.

Både gejserdalen och Uzon kalderan ligger i Kronotsky reservatet som är ett av UNESCOs världsarvsområden. Det är faktiskt hela världens arv. Låt det så förbli!

Se fler bilder från Kamtjatka i mitt fotoalbum

Margareta Ivarsson
6 oktober 2009

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget